tirsdag 1. juli 2008

Poeng i år og i fjor

Vi er snart kommet halvveis i sesongen, og har i øyeblikket Felipe Massa på toppen i førermesterskapet, som første brasilianer siden Ayrton Senna. Felipe er forøvrig den fjerde føreren som leder mesterskapet i år, noe som viser hvor tett det er i toppen av Formel 1 for tiden.

Og det er mange interessante poeng(!) man kan finne når man ser nærmere på tabellene for i år og i fjor.

Poengstillingen etter Frankrikes GP i år og i fjor:

Fører 2008 2007
Felipe Massa 48 47
Robert Kubica 46 17
Kimi Räikkönen 43 42
Lewis Hamilton 38 64
Nick Heidfeld 28 30
Heikki Kovalainen 20 12

For eksempel ser vi at Kimi Räikkönen på samme tidspunkt i fjor var hele 22 poeng bak Lewis Hamilton. Da var det ikke mange utenfor Ferrari-leiren som trodde at Kimi ville bli verdensmester. Men Kimi tok hele 23 poeng mer enn Lewis i resten av sesongen, og vant mesterskapet med ett fattig poeng.

I år er Kimi fem poeng bak ledende Massa - akkurat like langt bak ham som han var på samme tid i fjor. Hittil i år har begge Ferrari-førerne tatt bare ett poeng mindre enn hittil i fjor, så sånn sett har Lewis Hamilton hatt en forferdelig sesongstart i forhold til de to andre.

I 2007 hadde vi også fire førere som kjempet i toppen, men hverken Hamilton eller Massa hang med Räikkönen og Alonso i siste halvdel av sesongen. I år er det Robert Kubica som er den fjerde utfordreren, og det er vel ikke mange som tør vedde på at BMW-Sauber kan gi ham en bil som henger med videre i sesongen. Men vi har tvilt på BMW-Sauber før også, uten at det har hindret Kubica i å fortsette å ta poeng.

Det er også merkelig å se hvor stor forskjell det er på de to BMW-Sauber-førerne fra i fjor til i år. I 2007 hadde Nick Heidfeld nesten dobbelt så mange poeng som Kubica etter Frankrikes GP, mens situasjonen i år er snudd helt om. Og det er kanskje mest interessant å se at det ikke er Heidfeld som har gjort det dårligere i år. Nei, det er Kubica som har gjort enorme fremskritt, og har tatt nesten tre ganger flere poeng i år enn i fjor.

Lewis Hamiltons kollega i McLaren, Heikki Kovalainen, har så langt hatt en sesong fylt av uhell, og ligger nå hele 28 poeng bak Massa. Men med 2007-sesongen i friskt minne vet vi at det bare er litt flaks og et par gode løp som skal til for å komme seg opp igjen til de andre i teten. Det ville i så fall vært høyst fortjent for Heikki, som lå likt med Hamilton etter tre løp i år.

Jeg kan nesten ikke vente på at sesongen skal fortsette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar