tirsdag 10. juni 2008

Statistiske fakta etter Kanadas Grand Prix

Kubica Circuit Gilles Villeneuve ble nok en gang et løp med hendelser vi kommer til å huske en stund. I fjor var det Robert Kubicas kjempekrasj som ble det store samtaleemnet, og i år er det Lewis Hamiltons rødlystabbe i pitlane det snakkes om.

Men statistisk er det et faktum at Lewis Hamilton fikk sin første Formel 1-seier nettopp i dette løpet i fjor, og at det samme skjedde med Robert Kubica i år. Kanadas Grand Prix har det med å overraske på flere måter.

Teamene 
BMW-Sauber fikk sin aller første seier i Montreal, og teamet tok i tillegg dobbeltseier. Det har ikke skjedd med et nytt team siden Spa i 1998, da Damon Hill tok Jordans første seier med teamkollega Ralf Schumacher på andre plass.

Det siste nye teamet som har vunnet et Formel 1-løp var Stewart-Ford, da Johnny Herbert vant Europas Grand Prix på Nürburgring i 1999.

BMW-Sauber har med seieren i Kanada også brutt Ferrari og McLarens seiersrekke som har vart helt siden i Brasil i 2006, d.v.s. i hele 24 løp.

Førerne
Nick Heidfeld tok sin femte andreplass i karrieren, og leder nå listen over førere som har tatt flest andreplasser uten å vinne noe løp. Kanskje ikke den artigste statistikken å toppe?

David Coulthard ble med sin tredjeplass i Kanada føreren med den tredje lengste «seierspall-karrieren» i historien. DC var på pallen første gang i Portugals GP i 1994, og helgas pallplass kom 13 år og 8 måneder senere. Øverst på denne lista finner vi Riccardo Patrese med 15 år og 2 måneders strekk, foran Michael Schumacher med 14 år og 6 måneder.

Poengene
Kanadas Grand Prix var første gang siden USAs Grand Prix i 2006 at McLaren ikke tok poeng. Da var det Juan Pablo Montoya som kjørte på teamkollega Kimi Räikkönen i startsvingen, slik at begge måtte bryte.

Siste gang verken Ferrari eller McLaren var på seierspallen var i Malaysia i 2006, der Renault tok dobbeltseier med Fisichella foran Alonso, og med Jenson Button på tredjeplass.

Siste gang begge Toyotaene tok poeng var i Japans GP i 2006, med Jarno Trulli på sjette og Ralf Schumacher på sjuende plass.

Og til slutt en korreksjon
Under Tyrkias Grand Prix feiret Rubens Barrichello at han ble den mest erfarne Formel 1-føreren i historien, med sine 257 starter. Det var en smule velvillig telling med i det regnestykket, for det var et par av løpene Rubens faktisk ikke fikk starte i på grunn av uhell under trening og kvalifisering. Med starten i Kanada tangerte Rubens derfor Riccardo Patreses rekord på 256 startede løp, og dersom han også starter i Frankrike vil han endelig stå alene på toppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar