tirsdag 10. juni 2008

Rødt lys betyr stopp

Lewis-HamiltonEn del engelske nettsider og Formel 1-blogger er svært sinte for at Lewis Hamilton vil bli straffet i neste løp for tabben han gjorde i Montreal. De synes det er urettferdig at Lewis skal  straffes for å ha kjørt på Kimi Räikkönen, når Kimi ikke ble straffet for å ha kjørt på Adrian Sutil i Monaco.

Jeg regner meg som ganske nøytral i denne saken, og synes det blir helt feil å sammenligne de to hendelsene. Det er stor forskjell på å gjøre en feilbedømming av bremsepunktet i 250 km/t, og det å overse et rødt lys og to stillestående biler i pitlane, selv om resultatet av feilen blir den samme for den som blir påkjørt.

Dersom dommerne skulle ha straffet enhver påkjørsel som skjer under et løp, ville det ha blitt ganske håpløse og uoversiktlige tilstander. Tenk bare på David Coulthard og Felipe Massa i de første løpene i år. De var innblandet flere såkalte «racing accidents», men ble selvsagt ikke straffet for det, selv om det gikk ut over andre førere. Slik har det alltid vært, og slik må det være.

Men når uhellet skyldes at føreren åpenbart ikke følger med på signaler som blir gitt fra løpsledelsen, er det helt greit at dommerne griper inn. McLaren-sjefen, Martin Whitmarsh, innrømmet til og med i et intervju at de hadde varslet Lewis Hamilton over radioen om at det var rødt lys da han kjørte ut fra pitstoppet, men det hjalp altså ikke. Og i pitlane er fartsgrensen 80 km/t, så Lewis kan ikke skylde på for stor fart heller. Det kunne faktisk se ut som om Lewis ville ha kjørt ut mot rødt lys, dersom ikke Kimi og Robert Kubica hadde stått der. Og det er det han blir straffet for.

I dette tilfellet vil også Nico Rosberg bli straffet like hardt, selv om han bare såvidt var borti Lewis Hamiltons McLaren. Men han så heller ikke ut til å ha tenkt å stoppe for det røde lyset, så dommerne er konsekvente her. De dømmer ikke for påkjørselen, men for at førerne ikke fulgte med på lyssignalet.

Jeg synes Lewis Hamilton og fansen hans ganske enkelt burde innrømme at det han gjorde i Montreal var en tabbe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar