lørdag 7. juni 2008

Bernie og teamene diskuterer ny F1-serie utenfor FIA

Bernie I går kveld ble det holdt et møte i Montreal mellom Bernie Ecclestone og teamsjefene i Formel 1 for å diskutere en ny Concorde-avtale, d.v.s. den hemmelige avtalen som binder teamene til både de kommersielle og de lovgivende rettighetshaverne. I dag er disse funksjonene delt mellom henholdsvis CVC og FIA.

Det kan virke som om Bernie og teamene stort sett er enige om en ny Concorde-avtale, for det som nå mangler er at FIA-presidenten, Max Mosley, også skriver under avtalen.

Men ifølge Bernie vil ikke Max skrive under, fordi han har skjønt at han og FIA har mer makt dersom han ikke gjør det. Mosley har tidligere skrevet et brev til medlemsklubbene i FIA, og erklært at han ikke vil godta en avtale som ikke forsterker FIAs autoritet og også gjør noe for å løse den finansielle krisen som kan være nært forestående i Formel 1.

Dette er flere av teamene imot, spesielt ønsker flere av bilfabrikkene å ha muligheter til å påvirke de tekniske reglene. Og ifølge Bernie har også bilfabrikkene klare planer for hvor mye de kommer til å bruke på Formel 1, så FIA behøver ikke å lage regler for dette.

På møtet i går skal det derfor ha blitt diskutert mulighetene for å starte en ny serie, uavhengig av FIA og Max Mosleys påvirkning og kontroll. Dette skal være fullt mulig, fordi bilfabrikkene som står bak de fleste teamene i Formel 1 kontrollerer bilene, motorene, førerne og sponsorene, og Bernie har kontraktene med baneeierne og TV-selskapene. FIA eier bare regelverket, og retten til å håndheve det så lenge serien er under deres jurisdiksjon.

Det kan derfor hende at Max vil tape denne krigen, ettersom det ser ut for at alle teamene er på Bernies side. Til og med Ferrari, som alltid har vært FIA-vennlig, er ut til å bli med på Bernies planer denne gangen.

Det eneste FIA vil sitte igjen med dersom Max ikke gir seg, er rettighetene til navnet «Formula One». Og det vil neppe være mye verdt. Forresten, Bernie har skaffet seg rettighetene til navnet GP1...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar