onsdag 21. mai 2008

Noen tanker før Monaco Grand Prix

Monaco Grand Prix er det første gateløpet i år, og blir den første skikkelige testen på hvor godt førerne takler fraværet av Traction Control. I de trange gatene, med autovernet kloss inntil idealsporet, skal det ikke gjøres store feilen før dagen er ødelagt.

At det er små marginer fikk Kimi Räikkönen merke i fjor, da han kom borti autovernet i og ødela hjulopphenget i kvalifiseringen. Da dominerte McLaren og vant dobbelt (Alonso foran Hamilton), mens Kimi til slutt endte på åttende plass etter å ha startet fra plass 16 på griden.

Ifølge statistikken har McLaren har vunnet fem av de ti siste løpene i Monaco, mens Ferrari  ikke har vunnet der siden 2001 (Schumi). Sånn sett har Kimi og Felipe oddsene mot seg. Men tidligere resultater er ingen garanti for hva som vil skje i år, og de fleste holder nok Ferrari som favoritter sammen med McLaren.

Hva vi kan vente oss av BMW-Sauber er vanskelig å si, men selv mener de at Istanbul var et engangstilfelle, og at de nå er tilbake på rett spor. I Monaco kreves det svært høyt marktrykk for at bilen skal være stabil under nedbremsing og akselerasjon, så det er vanskelig å sammenligne med resultater fra andre baner. Men Nick Heidfeld har ofte gjort det bra i Monaco, og har faktisk en andreplass her fra 2005 med Williams-BMW.

Men Monacos GP er uforutsigbart i utgangspunktet, og når det i tillegg er meldt fare for regn i fyrstedømmet både på lørdag og søndag, så kan alt skje. Det er flere førere som trives i Monaco, og noen av dem er også gode på vått føre, så litt regn kan åpne for overraskelser. Jeg nevner i farten Alonso, Webber, Button og Fisichella som mulige poengplukkere.

Ingen av dem sitter i vinnerbiler, men med regn, en god strategi og litt flaks kan noen av dem kanskje overraske positivt og ta poeng fra «de store». I tillegg må vi alltid regne med en eller flere perioder bak Safety Car i Monaco, og med de gjeldende reglene vet vi at noen kan være heldigere med pitstoppene enn andre.

Blir det regn har jeg stor tro på Nick Heidfeld, men blir blir det tørt tror jeg Kimi tar en ny seier. (Blir det regn på kvalet og tørt på søndag trekker jeg tilbake tipset...)

1 kommentar:

  1. Og den koole Lewis vil sikkert ta poeng uansett kor mye olje og vatn det blir på banen

    SvarSlett