lørdag 17. mai 2008

Er Silverstone også på vei ut av kalenderen?

For noen dager siden kom meldingen fra Bernie Ecclestone om at årets løp på Magny Cours ville bli det siste Formel 1-løpet på den banen. Dersom Frankrikes Grand Prix skal bestå, må franskmennene ordne seg med en bane i nærheten av Paris, var beskjeden Bernie kom med.

Neste arrangør Bernie har lagt press på, er Silverstone. Tidligere har Bernie presset eierne, British Racing Drivers Club (BRDC), til å gå i gang med en stor ombygging og oppgradering av anlegget. Dette er et stort økonomisk løft for BRDC, men var helt nødvendig for at Bernie skulle la dem få fortsette å arrangere Formel 1-løp på Silverstone.

Den nåværende kontrakten BRDC har utløper i 2009, og nå har Bernie lagt fram et forslag til en ny femårsavtale. Avgiften han krever av BRDC fra 2010 skal være 22,5 mill.dollar (NOK 115 mill.) for det første året, og deretter 5 % økning per år. Dessuten skal han ha forlangt at de to første årene skal betales når kontrakten undertegnes.

Tilbakemeldingen fra BRDC på Bernies utspill skal naturlig nok ha vært negativ. De har svart at de ikke har noen muligheter til å møte kravet om økt avgift, og at de heller ikke har muligheter til å betale to års avgift på forskudd.

Som en følge av dette er det nok en gang usikkert om det vil bli kjørt Formel 1 på Silverstone etter 2009. Dette kan også bety at utbyggingen som BRDC har satt i gang vil være bortkastet. De har allerede brukt 20-30 mill. kroner bare på planlegging og forberedelser, og finansiering av utbyggingen er basert på at det fortsatt skal arrangeres Formel 1-løp der.

Nå er nok kravet fra Bernie trolig bare et forhandlingsutspill for å se hvor langt BRDC er villig til å strekke seg, og han vil høyst sannsynlig komme med et nytt forslag om ikke så lenge. Men Bernie har tidligere uttalt at han egentlig ønsker at Englands Grand Prix skal kjøres i London, og han har jo også arrangert et demoløp der. London har nylig fått ny borgermester, så det kan jo hende at Bernie vil gjøre et nytt utspill om et gateløp dersom forhandlingene med BRDC trekker i langdrag.

Man vet aldri hva Bernie kan finne på, og med alle de nye landene og byene som presser på for å få Formel 1-løp, har han alle muligheter til å presse de gamle arrangørene for mer penger. Men å fjerne Silverstone fra Formel 1-kalenderen? Det vil være trist om det skulle skje.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar