onsdag 23. januar 2008

Hvem har de beste hackerne?

Jarno Trulli har gått ut i media og sagt at han og Toyota er ganske sikre på at noen team i løpet av de siste ukene har klart å jobbe seg forbi elektronikken i FIAs nye standard-ECU, og at de derfor likevel kan kjøre med forbudte hjelpemidler som forhindrer hjulspinn, dvs traction control og launch control.

Trulli skal ha sagt at Toyota har sammenlignet andre bilers oppførsel på testene i desember og nå i januar, og at forskjellene i noen tilfeller er mistenkelige. Hva det er de har analysert vites ikke, men kanskje det er variasjoner i turtallet som kan gi dem oppfatningen av at noe blir justert? Det er ikke kjent om det er ett eller flere team Toyota har i kikkerten.

Dette kan være et utspill som skal gjøre det lettere for Toyota å bortforklare sin manglende fremgang når sesongen starter. Der er vel svært få som tror Toyota vil gjøre det noe bedre i år enn tidligere, så det kan kanskje være greit å ha noe å skylde på.

Men det kan også være at mistanken er berettiget, og da er det en ganske alvorlig anklage som det blir interessant å se hvordan FIA vil reagere på. De bør være opptatt av å vise at de er i stand til å håndheve og kontrollere de nye reglene med standard ECU, slik at kritikerne ikke får rett i sine påstander om at dette er bortkastet.

Ellers er vel McLaren lett å mistenke i en slik sak. De eier firmaet som bygger de nye ECUene, og mange kan nok se for seg at de enkelt kan skaffe seg informasjon om hvordan elektronikken kan omgås. Men det høres for utrolig ut at McLaren vil ta sjansen på å bli tatt i å jukse en gang til. De vet jo at de i så fall vil ryke rett ut av Formel 1.

Ferrari derimot, pleier å slippe unna det meste med en advarsel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar